Elon Musk’ın beyin-makine arayüz şirketi Neuralink, YouTube'da canlı olarak yayınlanan bir etkinlikte şirketin cihazıyla birlikte bir domuzu sergiledi. Gertrude adlı bir domuz, beyninin burnuna bağlı bir bölgesinden sinyalleri kaydeden bir cihaza sahipti. Gösteri sırasında iki ay boyunca implantı almıştı.
Gertrude’un burnu nesnelere dokundukça, bir dizi nokta ve bir dizi ses, daha fazla nöronun ateşlendiğini gösteriyordu. Domuzların beyinlerinin büyük kısımları burna adanmış hassas bir algılama aracıdır.
"Kafatasındaki bir Fitbit gibi."Neuralink cihazının tasarımı, geçen yıl piyasaya sürüldüğünden bu yana değişti ve cihazın kendisini Gertrude'da görülmesi zor hale getirdi. Artık madeni para şeklindedir ve kulağa yakın duran küçük bir modül yerine kafatası ile aynı hizada oturması amaçlanmıştır. Musk, "Kafatasındaki küçük tellerle bir Fitbit gibi" dedi. Bir kullanıcı, Bluetooth Low Energy kullanarak cihazla iletişim kurabilir ve birinin telefonundaki bir uygulamayla eşleşebilir, dedi.
Geçen yılki etkinlikte olduğu gibi Musk, gösterinin temel amacının işe almak olduğunu söyledi. (Neuralink şu anda yaklaşık 100 kişiyi istihdam ediyor, dedi Musk. Sonunda 10.000'den fazla kişiyi istihdam etmeyi umuyor.) İnsan beynini yapay zeka ile birleştirmek Musk'ın cihazları yaratmak istemesinin nedenidir.
Şirketin teknolojiye ana katkısı, beyin aktivitesini almak için elektrotlarla kaplı ince, esnek telleridir.:no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/21825918/bandicam_2020_08_28_18_46_52_668.jpg)
İplikler diğer sistemlerden daha fazla elektrota sahiptir - bu da daha fazla bilgi anlamına gelir - ve sert iğneler kadar zarar vermeyebilirler. Ancak beyindeki yabancı cisimler zamanla bozulur ve daha küçük olanlar daha hızlı bozulur. Bu geceki gösteride ekibin bir üyesi, Neuralink için en büyük zorluklardan birinin, cihazın beyin gibi aşındırıcı bir ortamda on yıllarca dayanmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Diğer ayrım Musk’ın tutkusudur. Bu geceki etkinlikte, cihazın hafıza kaybından felçlere ve bağımlılığa kadar birçok nörolojik sorunu çözmeye yardımcı olabileceğini veya bir kullanıcının sağlığını izleyip kalp krizi geçiriyorlarsa onları uyarabileceğini söyledi. Geçen yılki etkinlikte, Neuralink'in cihazın uygulama sürecini Lasik göz ameliyatı kadar basit ve güvenli hale getirebileceğini söyledi; bu gece genel anestezi olmadan bir saatten kısa sürede yapılabileceğini söyledi.
Geçen yıl Musk, 2020'de insanlarda klinik denemelere başlamayı umduğunu söyledi. Uzun vadede Musk, omurga üzerinde ikinci bir implant kullanarak bu tür yaralanmalara sahip kişilerde tam hareketi yeniden sağlayabileceklerini söyledi.Ancak Musk, cihazın yapabileceği en önemli şeyin, insanların "AI simbiyozu" olarak adlandırdığı ve insan beyninin yapay bir zeka ile birleşmesine olanak tanıyacağını söyledi. "Öyle ki dünyanın geleceği, Dünya insanlarının birleşik iradesi tarafından kontrol ediliyor - bence bu açıkça istediğimiz gelecek olacak," dedi bu gece.
Şu anda, cihaz beynin yüzeyiyle sınırlıdır - daha derin bölgelere tünel açmaz. Hareket, görme ve duyma gibi pek çok önemli işlev beyin yüzeyinde gerçekleşir.
Musk, şirketin cihaz üzerinde çalışması ve uygulama için cerrahi prosedürü iyileştirmesi için robotik, elektrik ve yazılım mühendisleri işe almak istediğini söyledi. Şirket 2017'de kurulduğundan bu yana çok fazla ciro elde etti ve kurucu ekibin yalnızca iki üyesi hala Neuralink'te çalışıyor.
Eski çalışanlar Stat News'e şirketin kaotik olduğunu ve araştırmacıların projelere acele etmeleri için yoğun baskı altında olduklarını söyledi.
Bir çalışan, "Tıbbi bir cihaz ve bu tıbbi cihazı implante etmek için cerrahi bir yaklaşım geliştiriyorlar ve buna bir teknoloji şirketi kullanarak yaklaşıyorlar - hızlı hareket edin ve bir şeyleri kırın" dedi.Musk, cihazın ilk çıktığında "oldukça pahalı" olacağını, ancak fiyatı birkaç bin dolara indirmek istediğini söyledi. "Lasik'e benzer bir şekilde elde etmenin mümkün olduğunu düşünüyorum" dedi.
Güncelleme 28 Ağustos 19:57 ET: Musk'tan gelen ek yorumlarla güncellendi.
.

Satın Al
İstanbul Haber
Çanakkale Haber
Ağrı Haber
Artvin Haber
Balıkesir Haber
Bilecik Haber
Bitlis Haber
Türkiye Haber
Bolu Haber
Burdur Haber
Maraş Haber
Sivas Haber
Çankırı Haber
Rize Haber
Çorum Haber
Diyarbakır Haber
Edirne Haber
Erzincan Haber
Eskişehir Haber
Amasya Haber
Gümüşhane Haber
Isparta Haber
Kars Haber
Kırşehir Haber
Kütahya Haber
Muş Haber
Sinop Haber
Tekirdağ Haber
Mardin Haber
Türkiye Haberi
Trabzon Haber
Tunceli Haber
Şanlıurfa Haber
Yozgat Haber
Zonguldak Haber
Bayburt Haber
Kırıkkale Haber
Batman Haber
Şırnak Haber
Bartın Haber
Yalova Haber
Karabük Haber
Kilis Haber
Iğdır Haber
Gaziantep Haber
Adıyaman Haber
Ankara Haber
İzmir Haber
Adana Haber
Kayseri Haber
Antalya Haber